...och bara för att understryka...
Bilden nedan visar en försvarlig mängd nyplockade vårmusseroner. Förlåt mig för att jag visar upp orensad svamp, men jag tog bara en kvällspromenad i ljuset och det fullständigt bedövande fågeljiddret. Jag hade ingen korg med och ingen kniv; må det vara mig förlåtet att jag använde en plastpåse.
Det finns så gott om vårmusseroner nu. Jag iddes inte ens plocka hälften av det jag såg. Det mesta skall nog torkas, resten äter vi i morgon i någon form. Ärligt talat så har jag inte gjort något av torkad vårmusseron någon gång så jag vet inte om det är värt det, men svampen luktar starkt som torkad och nog skall där finnas nån smak alltid.
Dessutom, på väg hem, såg jag vitspröding sticka upp ur en gräsmatta. Den får stå ett tag, sen kanske jag kokar soja på den. Vitspröding kan man hitta under hela säsongen, så det är ingen större brådska.
Påminner härmed om att vårbrodden är som bäst nu. Plocka ett gäng och stick ner i en flaska vodka. Minimalt med arbete, god utdelning, bättre blir det inte.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8388","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-medium wp-image-700","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"458","height":"357","alt":"mj\u00f6l3"}}]]
Kommentarer
OK, då äter jag väl upp allt själv då! :)
Vilken är den bästa kryddan ihop med vårmusseroner, tycker du? Eller ska de vara "naked"? Svar till novis.
Anna, jag har inte hittat the sweet spot än. Jens Linder tipsar om senap och kapris, det bästa jag åstadkommit är åt det asiatiska hållet, med soja, sesamolja och sichuansk balans (lika delar) mellan ingefära och vitlök. Den har en lite udda smak, och eftersom den inte tas in i restaurangköken och nagelfars kan svampen vara dömd till en evig tillvaro som smörstekt och gräddstuvad, en behandling som inte är den ultimata för vårmusseron.
Har du hittat några häxringar i gräsmattorna? Annars verkar det vara gott om toppmurklor där nere, både vanlig och rund. (Jag har själv aldrig hittat någon.)
Tack! Nej, inga häxringar ännu. Gillar nejlikbroskskivling. Toppmurklor har jag aldrig sett skymten av, men första äggsvampen såg jag igår.
Om jag nu missionerar så för vårmusseronen får jag väl stå mitt kast och erbjuda torkade smakprov via posten om nån är intresserad.
Sidor