Potatissoppa med miso och chiliolja

I söndags var mannen min sugen på att laga potatis- och purjolökssoppa.  Det är en av hans så kallade ess i rockärmen så vanligtvis är det han som lagar den och jag som dukar och diskar. Så klart säger man inte nej till ett sånt initiativ men av trolig orsak:akut hunger var det jag som ställde mig vid spisen. Eftersom jag har lite svårt att följa recept (jag gör bara dem) och dessutom var lite bakis så tyckte jag att soppan var lite för vek i smaken när den var färdig och smakade precis så som en klassisk potatis- och purjolökssoppa ska smaka. Så jag dundrade på med lite misopasta. Ehh... det skulle jag inte ha gjort. Helt plötsligt smakade soppan något annat än klassiskt. Den smakade svamp och umami. Jag fick helt enkelt försöka rädda upp situationen genom att fullfölja karaktärsbytet. Det fick bli en asiatisk potatissoppa toppad med furikake och chiliolja. Sönerna vägrade äta och mannen svalde sina första två skedar under tystnad innan han medgav att soppan inte smakade som den brukade men att den var mycket mycket god. Och jag kan bara hålla med. Med chilioljan på toppen blev det väldigt gott även om det smakade väldigt långt från vad som var tänkt, åtminstone i en av våra hjärnor.

PS 1. Chilioljan var kvar från Ramen-koket. Kan rekommendera att man alltid har en skvätt hemma för den kan nämligen rädda vilken trist klassiker som helst. Förr kunde man köpa färdig sichuanolja i välsorterade livsmedelsaffärer. Jag har inte sett produkten på länge så jag tror tyvärr de har slutat med den, men ett alternativ till en hemgjord chiliolja är att röra ut lite srirachasås med sesamolja och en neutral olja eller att bara strö över torkade chilipepparflakes. 

PS. Soppan blir vegansk om du använder en vegetabilisk grädde


Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

6 st potatisar
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 stor purjolök
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde eller sojagrädde
1-2 msk ljus misopasta
1 msk limesaft
salt
olja till stekning

Topping
2 msk solrosfrön
2 msk hackade örter eller 30 g babyspenat
skalet av 1 lime eller citron
2 msk rostade sesamfrön eller furikake

Chiliolja
2 tsk hel sichuanpeppar
10 st torkade chilipepparfrukter
3 msk koreansk chilipeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk finhackad ingfära
3 msk sesamolja
2,5 dl neutral olja

Gör så här: 

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka all lök men spar det gröna på purjolöken. Fräs den gula löken mjuk i lite olja ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vitlöken och purjolöken och fräs ytterligare några minuter tills de är mjuka. Tillsätt potatisen och buljongen och koka ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa med valfri mjölk. Smaka av med miso, citronsaft och salt. Medan soppan kokar finhackar du resten av purjolöken och fräser den mjuk i lite olja. Rör ner solrosfröna, citrusskalet och örterna (jag hade lite koriander, lite persilja och lite salladslök kvar i kylskåpet). Till oljan mortlar du den hela chilipepparn och sichuanpepparn grovt. Rosta pepparn i en stekpanna med den koreanska chilipepparn, vitlöken, ingefäran och hälften av sesamoljan ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt resten av olja och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 10 minuter. Stäng av värmen och låt chilioljan svalna innan du silar den. Toppa soppan med purjolöksfräset samt chiliolja och furikake eller sesamfrön.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist