Lättlagad laksa med anka

Laksa är en malaysisk currysoppa med nudlar och en spännande mix av olika asiatiska smakvärldar. Laksa finns i flera varianter där man brukar säga att falangen som tillhör Assam Laksa inte innehåller någon kokosmjölk utan är rejält sötsyrlig. Den mer tillängliga varianterna brukar refereras till som Curry Laksa och rundas av med kokosmjölk.  Det här receptet på Laksa är med kokosmjölk, är lagom sötsyrlig och extra lyxig med kaneldoftande anka till. Hittar man inte anka så passar det fint med t ex kycklinglår eller friterad tofu.

Inspirationen kommer från ett Jamie Oliver recept så då förstår ni att det är hyfsat lättlagat även om Jamie har ett eget tidtagarur för lättlagade recept. Hänger inte middagsgästerna på låset kan ni istället testa att laga Curry Laksa med räkor. 

PS. Blir det några limeblad, citrongrässtjälkar, chilifrukter eller ingefära över kan du slänga in dem i frysen. De behöver inte tina och är perfekta till nästa soppkok. 

PS. Receptet är hämtat ur boken 52 soppor. 


Portioner: 6 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver: 

2 vitlöksklyftor
4 citrongrässtjälkar
2 röda thaichilifrukter
6 limeblad
2 msk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk gul curry
1 l kycklingbuljong
2 burkar kokosmjölk eller kokosgrädde, ca 800 g
4 msk jordnötssmör
2 msk fisksås
1 tsk socker
1-2 msk limesaft
olja till stekning

Ankbröst
2 ankbröst, ca 800 g
1 tsk five spice-krydda
1 tsk kanel
salt, svartpeppar

Till servering
200 g nudlar, gärna breda risnudlar
150 g haricots verts
1 rå majskolv eller 2 dl frysta korn
rostad lök eller rostade kokoschips
färsk koriander eller limeblad

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken. Snitta citrongräset och banka med knivskaftet. Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs löken i olja i en kastrull i cirka 2 minuter på medelvärme. Tillsätt alla kryddor och fräs 30 sekunder till. Tillsätt buljongen och kokosmjölken och koka i cirka 20 minuter på medelvärme. Fiska upp citrongräset. Vispa ned jordnötssmöret och koka upp. Smaka av med fisksås, socker och limesaft.
Medan soppan kokar gör du i ordning ankan. Skär fettkappan på ankbröstet som ett rutmönster. Krydda med five spice, kanel och rejält med salt och peppar. Bryn fettsidan först i en stekpanna med olja i cirka 4 minuter tills den har fått fin färg. Vänd och bryn ytterligare 1 minut.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Dela haricots vertsen på längden och skär majsen från majskolven. Hit går bra att förbereda.
Stek ankbröstet färdigt i ugnen på 175 grader i cirka 7 minuter eller tills innertemperaturen är 58 grader. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
Lägg i nudlar och grönsaker i soppan precis innan servering så att de blir varma. Toppa soppan med anka, rostad lök och rostade kokoschips. Garnera med koriander eller strimlade limeblad.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist