Honungs- och rödvinsbräserad lammlägg
En enkel men lyxig rätt som sköter sig själv i ugnen. Välj gärna framdelsläggar, som har mer smak men kräver lite längre koktid. Koka gärna lammläggen dagen före, kyl grytan i kallt vattenbad i vasken och förbara i kyl över natten så smakar den ännu bättre.
Tid: 3 timmar
4 (ca 1 kg) lammläggar
smör till stekning
4 dl oekat fruktigt rött vin
2 dl vatten
2 msk honung
1/2 msk konc oxfond
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad1 msk maizena
salt, nymald svartpeppar
Till servering:
Friterad vitlök till servering (se nedan)
Potatis- och rotselerimos
Säsongens grönsaker
- Sätt ugnen på 150°C. Bryn lammläggarna två i taget i smöret i en stekgryta, de ska få riktigt fin färg runt om.
- Tillsätt vin, vatten, honung, oxfond och örtkryddor och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Täck grytan med ett lock och sätt in den i ugnen. Låt grytan bakas i tills köttet lätt lossnar från benen, ca 2-3 timmar.
- Ta upp läggarna och varmhåll dem. Sila såsen och koka upp i en liten kastrull. Red av med maizena utvispad i ½ dl kallt vatten.
- Servera lammläggen med såsen och strö över den friterade vitlöken.
Friterad vitlök
Skär 4 fina vitlöksklyftor i tunna skivor. Hetta upp en 1 dl neutral olja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull eller liten stekpanna. Fritera vitlöken under omrörning tills den precis börjar få färg, ca 2 minuter. Se upp så att det inte bränns, då blir vitlöken otäckt besk. Ta upp vitlöken och låt rinna av på hushållspapper.