Honungs- och rödvinsbräserad lammlägg

En enkel men lyxig rätt som sköter sig själv i ugnen. Välj gärna framdelsläggar, som har mer smak men kräver lite längre koktid. Koka gärna lammläggen dagen före, kyl grytan i kallt vattenbad i vasken och förbara i kyl över natten så smakar den ännu bättre.


Portioner: 4 stora portioner
Tid: 3 timmar
Du behöver: 

4 (ca 1 kg) lammläggar
smör till stekning
4 dl oekat fruktigt rött vin
2 dl vatten
2 msk honung
1/2 msk konc oxfond
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 lagerblad1 msk maizena
salt, nymald svartpeppar

Till servering:
Friterad vitlök till servering (se nedan)
Potatis- och rotselerimos
Säsongens grönsaker

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 150°C. Bryn lammläggarna två i taget i smöret i en stekgryta, de ska få riktigt fin färg runt om.
  2. Tillsätt vin, vatten, honung, oxfond och örtkryddor och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Täck grytan med ett lock och sätt in den i ugnen. Låt grytan bakas i tills köttet lätt lossnar från benen, ca 2-3 timmar.
  3. Ta upp läggarna och varmhåll dem. Sila såsen och koka upp i en liten kastrull. Red av med maizena utvispad i ½ dl kallt vatten.
  4. Servera lammläggen med såsen och strö över den friterade vitlöken.

Friterad vitlök
Skär 4 fina vitlöksklyftor i tunna skivor. Hetta upp en 1 dl neutral olja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull eller liten stekpanna. Fritera vitlöken under omrörning tills den precis börjar få färg, ca 2 minuter. Se upp så att det inte bränns, då blir vitlöken otäckt besk. Ta upp vitlöken och låt rinna av på hushållspapper.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert