Caldo verde: Portugisisk grönkålssoppa

Som med alla andra soppor är hemligheten en riktigt god buljong. Min portugisiska vän använde hemkokt kycklingbuljong, vilket definitivt är en bra idé. Den här gången använde jag mig av förra julens skinkspad (jodå, det höll i frysen!) och avkok från en rimmad fläsklägg. Sånt som hamnat i frysen och som är perfekt att gräva fram så här års, innan man behöver plats för julresterna. Det här blir en mustig och ganska tjock soppa. Egentligen ska man ju ha portugisisk chouriço till det här recepet. Men finns det ens att köpa i Sverige?


Portioner: 10
Tid: 40 min
Du behöver: 

Ett stort grönkålsstånd (knappt 1 kilo inklusive stock)
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
600 g mjölig potatis
2,5 l god buljong av något slag (gris, kyckling eller grönsak)
salt, svartpeppar
300 g smakrik (helst grovmalen) chorizo i tunna skivor

Till servering:
broa (recept kommer senare under dagen) eller annat gott bröd

Gör så här: 
  1. Skölj grönkålbladen noga. Skär av mittnerven i varje blad (släng eller använd till buljongkok framöver). Strimla alla grönkålsblad fint, fint. Det får man kramp i fingrarna av, men det är det värt.
  2. Ta fram din största kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs det genomskinligt i olivoljan. Skala och tärna potatisen smått och släng ned den också. Fräs ytterligare några minuter. Slå på buljongen.
  3. Sjud soppan tills potatisen är riktigt mjuk. Mosa samman med en potatisstöt eller mixa med en handmixer så att du får en stärkelsemättad soppbas.
  4. Dumpa ned all grönkål samt korvskivorna i buljongen och sjud tills grönkålen är helt genomkokt, ca 10-15 minuter beroende på hur tunt strimlad den är. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera rykande het med broa eller något annat gott bröd.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert