Vegetariskt, smörsnällt och a match made in heaven: Alakilt alicha
Jag vet inte vad jag skulle skriva om det här annat än att det här är något fantastiskt gott som är långt mer än summan av sina ingredienser. Snällt aromatisk smak och fina långsamkokta höstgrönsaker som dels tar smak av kryddsmöroljan, dels ger sina egna smaker till densamma. Det är som när man träffar någon man tycker om: Tillsammans blir man bättre än var för sig.
Vill man försöka göra det här recepet veganskt - vilket kan verka lockande eftersom det enda oveganska i detta recept är det förbannade smöret - skulle jag nog rekommendera att man långsamt kokar sin niter kibbeh i hälften varmpressad och hälften kallpressad rapsolja för en nötig, lite smörlik smak. Samma sak blir det så klart inte. Men helt okej misstänker jag.
PS Etiopisk matgrundkurs nr 1. Wat eller wot är grytor kokta med berbere, rödlök och ofta rödvin. Alicha omfattar grytor som innehåller inte dessa ingredienser.
Alakilt alicha (mild etiopisk kål- potatis- och morotsgryta)
Receptmakare: (Härifrån mest, men lite lätt influerat av andra)
Portioner: 6-8 som tillbehör
Tid: 1 timme
Utesluter man tomatpurén hamnar fokus mer på det fantastiska, aromatiska niter kibbeh. Men med tomatpuré blir det en mer komplex smak. Ingetdera är mer rätt än det andra, så det är helt enkelt en fråga om personliga preferenser. Och ärligt talat, försök inte ens göra det här utan niter kibbeh. Det blir bara platt. Men så här blir det en fullkomligt gudomligt milt hopkok på höstens billigaste råvaror.
- 1 dl niter kibbeh
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 cm ingefära
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk malen spiskummin
- ev 2 msk tomatpuré
- 400 g vitkål (typ ett litet halvt huvud)
- 300 g morötter (3 ganska stora)
- 300 g potatis (3 ganska stora)
- salt efter tycke och smak
- Grovhacka löken och stek den genomskinlig på låg värme i niter kibbeh. 10 minuter ungefär.
- Hacka vitlöken och riv ingefäran. Tillsätt dem, gurkmeja, spiskummin och eventuell tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter.
- Skär vitkålen i 2x2 centimeterskuber. Skär moroten i 2-centimetersslantar. Skär potatisen ungefär i samma storlek. Lägg grönsakerna i grytan, rör om, salta lätt och stek allt långsamt riktigt mjukt under lock. Ca 30 minuter eller längre beroende på vad du har för diameter på grytan (jag körde i en tjockbottnad wok pga hade slut på tillgängliga kastruller, det ökade så klart tiden, mig tog det nästan en timme).
- Rör om då och då så att inget bränner fast.
- Smaka av med salt. Ät tillsammans med annan etiopisk mat.
Kommentarer
Ja visst är det gott!
Sidor