Höstlindring: Lammrygg i cider
Jag avskyr den här tiden på året innerligt. När den rödflammiga hösten ligger flämtandes i dödsryckningar och allt är blött, kallt, mörkt och blåsigt. Spindlarna kryper inomhus, näsan rinner i snålblåsten, fingrarna vitnar och aldrig, aldrig blir man riktigt varm, inte ens inomhus med raggsockor och ylleplädar på.
Den här tiden på året återvänder jag alltid Nigel Slater och Hugh Fearnley-Whittingstall. De har en känsla för senhösten som få andra har - antagligen för Storbritanniens klimat består av olika nyanser av höst större delen av året. Och efter att ha läst Hughs lyriska utläggning om cider och Nigel om bönor, tja. Det här är vad som hände när de korsbefruktades i mitt huvud.
Antagligen mitt vackraste recept någonsin. Och utan tvekan ett av de allra godaste.
Lammrygg med flagoletbönor och cider
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 6
Tid: 1 dygn
Hittar man inte de mjälla, bräckligt ljusgröna flagoletbönorna går det bra med vita bönor. Men riktigt bra korv och god torr cider anbelangas.
- 150 g flagoletbönor
- 6 skivor lammrygg (600 g ungefär?)
- olivolja
- 4 lökar av valfri kulör
- 3 morötter
- 1 persiljerot (eller palsternacka)
- 3 stjälkar selleri
- 6 klyftor vitlök
- 1 rejäl näve småtomater
- 2 msk fransk, grovkornig senap
- 4 lagerblad
- salt, svartpeppar
- 4 goda råa korvar (fänkålssalsiccia tog jag, men huvudsaken är att den är bra, inte vad den heter)
- 5 dl torr cider
- färsk timjan och färsk rosmarin
- Lägg bönorna i blöt över natten. Koka dem sedan mjuka i rikligt med vatten. Låt ånga av.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Skär löken i klyftor och morötterna i kvartar. Skär persiljeroten i grova slantar. Strimla sellerin slarvigt. Krossa vitlöksklyftorna lite håglöst.
- Lägg bönor och allt skuret i en ugnsform tillsammans med tomater och lagerblad. Klicka över senapen, ringla över en rejäl klunk olivolja, salta och peppra väl och blanda om med händerna.
- Salta och peppra lammryggen väl och stek den vackert brynt i lite olivolja och lägg den ovanpå grönsakerna. Dela korvarna och lägg dem ovanpå.
- Peta ned rejält med färsk timjan och rosmarin i grönsakerna och häll på cidern. Täck med aluminiumfolie och låt allting steka långsamt i ugn 4-5 timmar eller tills morötterna är riktigt mjuka och lammet är mört och hela köket doftar ljuvligt.
- Ta bort de nu sorgsna kryddörterna och garnera med några nya kvistar. Bröd att moppa upp vätskan med är gott till men verkligen överkurs.
Kommentarer
Fantastiskt!!
Tack! Det var verkligen rasande gott.
Tack, tack! Det var det här receptet jag väntat på ända sen jag stoppade ner höstens lamm i frysen. Sen blir jag extra glad när du nämner Nigel Slater. Han är min kokboksförfattarfavorit! Han har tom fått mig att köpa en krusbärsbuske, bara för att gifta ihop den med flädern.
Ja, visst är det så? Man kan göra nästan vad som helst för att stilla den klåda Slater sätter igång i en. Och jag är glad att ditt lamm får ett sådant här värdigt slut. Godare blir det inte.
Jättegott var det.
Tack för feedback Julius, det gör mig alltid lika glad när någon faktiskt lagar det jag bloggar!
Sidor