Vinterkimchi

Jag har velat smaka vattenkimchi ända sedan jag läste boken Ta hand om min mor för ett par år sedan. Varför jag inte har gjort den på egen hand tidigare kan jag inte svara på, jag hade nog en dröm om att jag ville äta den på plats, känna hur den egentligen skulle smaka. Nu har jag gjort det och som jag misstänkte älskar jag denna milda, krispiga variant på kimchi, där man även kan skeda i sig av den saltsyrliga lagen. 

Det finns olika sorters vattenkimchi. Nabak kimchi görs på salladskål och rättika och får en rosa lag av det koreanska chilipulvret gochugaru. Den njuts ofta under de varma sommarmånaderna, eftersom lagen är väldigt läskande. Dongchimi, som betyder vinterkimchi, görs på hösten då det är säsong för den koreanska rättikan som är huvudingrediens. Min variant är gjord på den stora rättikan man oftast hittar i butik i Sverige och kålrabbi eftersom jag även ville testa ett sötare inslag. Jag använde även svenskt äpple istället för nashipäron som brukar ingå i kimchi, helt enkelt för att jag glömde köpa nashipäron. 


Tid: 7–8 dagar
Du behöver: 

1 stor rättika, ca 600 g
2 kålrabbi, ca 800 g
3 msk salt
1/2 liten gul lök
1 röd chili
1 grön chili 
1 litet äpple
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad ingefära
8-10 dl vatten
en stor glasburk som rymmer 2 liter, ordentligt rengjord

Gör så här: 

1. Skala och skär rättika och kålrabbi i kuber. Varva kuberna med hälften av saltet i glasburken. Strö över resten av saltet, sätt på locket och låt stå svalt i 4-5 dagar. Jag ställde min burk i kallskafferi med kylskåp går också bra.
2. Ta fram burken. Skala och skiva löken. Halvera och kärna ur chilin. Kärna ur och tärna äpplet. Ansa salladslöken och dela varje lök i två bitar. Lägg ner allt ovanpå rättikan och kålrabbin i burken.
3. Hacka vitlök och ingefära och lägg det till exempel  i en tesil eller en bomullsduk som knyts ihop. Själv använde jag ett pappersfilter till löste som jag knöt ihop. Lägg kryddknytet ovanpå övriga kryddor. Fyll sedan burken med kallt tills det når ända upp.
4. Stäng locket på burken och låt det stå i rumstemperatur i 1-2 dygn tills fermenteringen kommit igång. Lagen ska bli lite mjölkig och det ska börja bubbla på ytan. Ställ då in den i kylskåp. Det går bra att smaka på kimchin redan nu men godast blir den om den får stå en veckan. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev